L'illa dels immortals - Ròbert Lafont

 



" (...) I si calgués la prova de la mortalitat, la percepció i la urgència de la mort perquè l’home esdevingués més savi?".










Lafont, Robèrt. L’illa dels immortals.
Palma de Mallorca: Lleonard Muntaner Editor, 2022

Amficolpos, ò l’immortalitat. Traducció de Joan-Lluís Lluís
Col·lecció  Debiaix, 23


:::
Què en diu la contraportada…
Una misteriosa travessia marítima, viscuda per dos humanistes llibertins i conjurats que tenen la intenció de conquerir el món, es trunca per culpa d’una alenada universal i acaba en un naufragi que portarà els protagonistes a un confí que no haurien somiat mai. En aquesta illa inhòspita i ufanosa, els supervivents s’enfrontaran a tota casta d’inclemències i dilemes teològics a través d’aventures i desventures gairebé geòrgiques. Aquest és el punt de partida d’un volum narratiu i filosòfic, escrit amb una prosa minuciosa, bellíssima i enigmàtica que arrossega talment una tempesta màgica i que el gran narrador Joan-Lluís Lluís ha traduït fidelment per presentar-nos un exquisit clàssic de la literatura occitana.


::: Com comença...
Era l’alba del vint de febrer de 1634, Dimecres de Cendra, quan es va poder veure com eixia del port de Venècia i passava de la llacuna a la mar un d’aquells filibots dits polonesos que l’afany i la indústria de la República engiponaven a còpia de refer la carcassa de barques velles.

::: Moments...
(Pàg. 14)
- (...) El pitjor que ens pot passar a nosaltres és ser un accident, una osca en la immobilitat, és néixer o morir, és ser un fremiment o un trasbals en la mar infinita de l’ésser universal o del no-ésser, poc importa, anar o tornar.

(Pàg. 15)
- (...) no era impensable que algun dia es desembrutessin, sobretot si s’alliberaven del terror del Cel i de la intolerància, que són els dos beneficis que dona  el fet de ser religiós.

(Pàg. 42)
L’Amielh va emprendre la baixada i se’n va anar a contemplar el verd de la vinya, l’argent de les oliveres que les ràfegues de vent feien fremir, l’or movedís del blat. En Pau va envejar-lo.

(Pàg. 56)
L’isolament paradisíac, l’elisi diví, que constituïen els arguments principals del seu epicureisme, havien pres la forma d’un presó a cadena perpètua.

(Pàg. 56)  
L’obra mestra d’un immortal és un llibre sense fi: es veien condemnats a no arribar mai enlloc.

(Pàg. 62)
Fins aleshores ho havien estat tot l’un per a l’altre; a partir d’aquell moment van ser dos i Evafrodita, i es meravellaven d’aquella videta que es començava a remoure en la serenor de la seva eternitat. La primera feina va ser de salvar aquella vida que ja no era sinó un fil incert, i van haver de lluitar durant dues hores fent-li fregues i aplicant-li pedres calentes al cos per fer que en aquell silenci gelat tornés a germinar una respiració.

(Pàg. 67)
Les espatlles encara primetes eren d’un color morat que deien mossegueu-me, una ombra lleu al llavi superior anunciava com en seria de moreneta, els cabells cenyits al front amb fulles de clemàtide que li voleiaven lliurement per l’esquena eren una mar de nit en la qual era fàcil tenir ganes de nedar.

(Pàg. 69)
Durant dos o tres anys van sospesar de proposar-li d’escollir entre la clausura dels déus o la llibertat amb els homes.

(Pàg. 74)
Van adonar-se que la pitjor desgràcia de la condició d’immortal no és no morir sinó veure morir.

(Pàg. 99) 
- (...) hem d’admetre que som immortals perquè som presos, i viceversa. En un sentit com en l’altre, el que ens reté és la immortalitat. I potser és ella, també, que ens idiotitza. I si calgués la prova de la mortalitat, la percepció i la urgència de la mort perquè l’home esdevingués més savi?

(Pàg. 99)
- (...) Si el principi de la bestiesa rau en la immortalitat, cal admetre que la mort és el llevat de la intel·ligència.

(Pàg. 122) 
- (...) sense la mort present a cada moment, el rellotge de la vida no corre; sense el descans de la consciència, no pot existir cap consciència; sense el repòs, no hi ha moviment; sense la caiguda deliciosa cap al no-res, no hi ha escales que ens permetin pujar fins al pinacle del plaer; sense la conclusió consoladora de la mort, no existeix cap temps viscut.

::: Què en penso...
Tot i que s’inicia com un relat d’aventures L’illa dels immortals de Robèrt Lafont poc a poc es torna una fosca reflexió filosòfica sobre la vida i la mort, i sobre el galdós paper al que sembla destinada l’espècie humana: l’autodestrucció.

L’autor occità ens proposa una mena de faula en la que per mitjà de dos protagonistes solitaris en una illa ens fa un inventari dels delits, les necessitats i la trascendència que embolcalla l’experiència humana.

En alguns moments la prosa de Lafont s’eleva intel·lectualment amb grapats de referències cultes i al moment posterior retorna a una proposta planera, senzilla però efectiva per aguantar el tremp de la narració, que en cap moment decau.

Al contrari, L’illa dels immortals recupera des d’un punt de vista més contemporani la forma de fer de les aventures clàssiques de la tradició literària anglosaxona.

Però en aquesta ocasió Lafont remou consciències. Diria que L’illa dels immortals té un punt de ressaca, de manera que quant menys t’ho esperes, et retorna a la ment i et fa estremir. Una proposta interessant que crida a la reflexió crítica.  No us el perdeu.

::: Altres n'han dit...
CAOC - club de lectura, CAOC - col·loquiAra (P.A.Pons).

::: Enllaços:
Robèrt Lafont, perfil, la immortalitat.

 


Comentaris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entrades populars d'aquest blog

Les cròniques marcianes - Ray Bradbury

La veïna - Isabel-Clara Simó

Nosaltres - Ievgueni Zamiatin

-Uf, va dir ell - Quim Monzó

El gobelet dels daus - Max Jacob

Amore - Giorgio Manganelli